Hot Posts

6/recent/ticker-posts

CHP Dış Politika Danışmanı, Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı seçiminde kazanmaları halinde cezaevinde tutulan Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala'yı serbest bırakacakları açıklamasında bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dış politika danışmanı olarak Politico sitesine yaptığı açıklamada, Türkiye'de cezaevinde tutulan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve iş insanı Osman Kavala'nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarına rağmen serbest bırakılacağını söyledi.

Çeviköz ayrıca, NATO'ya üye olmayan İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımını engellemeyeceklerini belirterek, NATO'nun güvenliğini artıracağına ve güçlendireceğine inandıklarını ifade etti. Türkiye'nin Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk yapmaya devam edeceğini de söyleyen Çeviköz, Türkiye'nin NATO üyesi olduğunu hatırlatacaklarını ve Rusya ile eşit bir ilişki arayacaklarını vurguladı.

Çeviköz, Erdoğan hükümetinin Avrupa ile olan zıtlaşma politikasına son verilmesi için diplomatik sürecin yeniden başlatılmasının önemine de dikkat çekti ve "Ülkemizin, uygar uluslar topluluğunun bir parçası olarak demokratik bir ülke olmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı. Ancak, bu durumun Türkiye'nin hemen AB üyesi olacağı anlamına gelmediğini de vurguladı.

Bu açıklamalar, Türkiye'de uzun süredir cezaevinde tutulan Demirtaş ve Kavala'nın serbest bırakılması çağrılarının yankı bulduğu bir dönemde geldi. Ayrıca, Türkiye'nin dış politikasındaki bazı konuları da ele alan açıklamalar, gelecek seçimlerde partilerin dış politika gündemlerinin de önemli bir konusu olabilir.